&nbps;
   SZKOŁA
  -->  Strona główna
  -->  Informacje bieżące
  -->  Wydarzenia
  -->  Kierunki kształcenia
  -->  Rekrutacja
  -->  Grono pedagogiczne
  -->  Samorząd
  -->  Biblioteka
  -->  Historia
  -->  Galeria zdjeć
  -->  Szkoła w obiektywie
  -->  Współp. zagraniczna
  -->  Plan lekcji
  -->  Mapa
   OSIĄGNIĘCIA
  -->  Ekonomiczne
  -->  Gastronomiczne
  -->  Sportowe
  -->  Dotychczasowe
   KOŁA ZAINTERESOWAŃ
  -->  ECDL
  -->  Krzywe Zwierciadło
  -->  Dziennikarskie
  -->  Radiowęzeł
  -->  Religia
   LINKI
  -->  Uczelnie wyższe
  -->  Witryny ekonomiczne
  -->  Żywiecczyzna
   JĘZYK
  -->  English
  -->  German
   REDAKCJA
  -->  Administracja
  -->  Twórcy serwisu
  -->  Archiwum ankiet



Licznik odwiedzin
naszej strony:
2968780






Materiały reklamowe:

Pobierz szablon
strony ZSEG
Pobierz tapetę ZSEG
Pobierz wygaszacz
ekranu ZSEG



Do poprawnego wyświetlania tej strony niezbędny jest plug-in:
Pobierz Flash Player, jest to niezbędny Plug-in do poprawnego działania tej strony. Pobierz
Flash Player


www.zseg.hg.pl » Osiągnięcia gastronomiczne
  --> OSIĄGNIĘCIA GASTRONOMICZNE

W Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu uczniowie kształcą się w zawodach:
- technik organizacji usług gastronomicznych
- technik żywienia i gospodarstwa domowego
- kucharz małej gastronomii
- cukiernik
- piekarz
Uczniowie uzyskują wiedzę niezbędną do prac w zakładach gastronomicznych, restauracjach, barach, piekarniach, cukierniach. Odbywają praktyki zawodowe w placówkach gastronomicznych. Biorą udział w zajęciach praktycznych prowadzonych w naszej szkole. Posiadamy dwie pracownie technologii gastronomicznej oraz salę do obsługi konsumenta wyposażoną w profesjonalny bufet.
W szkole organizujemy co roku konkursy:
- sprawny w zawodzie – piekarz
- sprawny w zawodzie – ciastkarz
- sprawny w zawodzie – kucharz małej gastronomii
Młodzież bierze udział w konkursach pozaszkolnych: powiatowych, wojewódzkich wojewódzkich i międzynarodowych, gdzie zdobywa wysokie miejsca.
Szkoła bierze udział w targach edukacyjnych organizowanych przez Zespół Szkół Mechaniczno-Elektrycznych w Żywcu, gdzie można bliżej zapoznać się z kierunkami kształcenia w naszej placówce. Na targach prezentujemy nasze stoisko gastronomiczne. Na nim swoje wyroby przedstawiają piekarze i ciastkarze oraz pokazywana jest obsługa kelnerska.
Szkoła realizuje projekt współfinansowany przez Unię Europejską: Program Współpracy Granicznej Rzeczpospolita Polska – Republika Słowacka. W ramach projektu uczniowie biorą udział w wymianie polsko-słowackiej, gdzie wymienimy tradycje kulinarn\e, natomiast młodzież ze Słowacji uczy się gotować polskie potrawy, a nasi uczniowie poznają tajniki kuchni słowackiej.
Co roku w szkole organizowany jest kurs birmański, gdzie uczniowie mogą zdobyć certyfikat zawodowy barmana I stopnia. Kurs prowadzony jest przez mistrza barmanów Bogdana Gałuszkę z Zarządu Głównego Stowarzyszeń Polskich Barmanów przy współpracy z mgr inż. Romaną Twardowską.
Organizujemy wycieczki naukowe do zakładów gastronomicznych w naszym powicie, jak również do innych województw, Cieszyna, Krakowa – „Targi Hotelarsko-Gastronomiczne Akademia Smaku”, gdzie zdobywamy nowe doświadczenia.
Szkoła również aktywnie współpracuje z władzami powiatu i miasta, organizujemy zawody między jednostkami samorządowymi, gdzie uczniowie dzielnie kibicują, natomiast nasza młodzież z klas zawodowych i gastronomicznych przygotowuje poczęstunki na zakończenie zawodów, a zaproszeni mogą degustować potrawy i zakąski przygotowane przez młodych kucharzy w sali obsługi konsumenta. Zapraszamy na nasza stronę internetową, gdzie można obejrzeć w galerii zdjęć jak miło, ciekawie i przyjemnie można łączyć naukę, jaką niesie szkoła, niezapomniane emocje  i wrażenie a to dzięki naszej wykwalifikowanej kadrze pedagogicznej, która ma dobry kontakt z młodzieżą.


AKTUALNOŚCI

- Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych
- Sukcesy gastronomiczne Ekonoma
- Warsztaty "Trzymaj formę"
- Tort wiosenny
- Stół Wielkanocny
- Cool-inarna katedra
- Konkurs Barmański
- Konkurs kulinarny
- 11 edycja Międzynarodowych Mistrzostw Polski Barmanów
- II kulinarny konkurs ,,Puchar Śląska''
- Konkurs "Młody Mistrz Kuchni 2015''
- Wyjazdowe warsztaty kulinarne 04.2015
- Stół Wielkanocny 2015
- Tort Wiosenny 2015
- XII Ogólnopolski Pokaz Stołów i Potraw
- Kurs barmański i baristyczny I i II stopnia organizowany przez Galicyjską Szkołę Smaku z Krakowa
- I Międzyszkolny Konkurs Młodych Barmanów
- Zaproszenie na Kurs Baristyczny
- Ogólnopolski Pokaz Stołów i Potraw Wigilijnych "Gwiazdka 2013"
- Kurs Kelnerski i Baristyczny
- Konkurs "Kelner z klasą"
- Ogólnopolski Konkurs Stołów Wigilijnych
- XII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych - specjalności regionalne
- Ogólnopolski Konkurs Barmański
- V Beskidzki Konkurs Młodych Barmanów
- Pierwszy Bielski Regionalny Konkurs Kulinarny Szkół Gastronomicznych
- XI Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych
- Pierwszy Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Szkół Gastronomicznych
- Zgotuj sobie sukces































© Oficjalna Strona ZSEG Żywiec 2002-2024 | Created by Rafał Pietraszko
designed for IE compatible with Firefox ®