W Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu uczniowie kształcą się w zawodach:
- technik organizacji usług gastronomicznych
- technik żywienia i gospodarstwa domowego
- kucharz małej gastronomii
- cukiernik
- piekarz
Uczniowie uzyskują wiedzę niezbędną do prac w zakładach gastronomicznych, restauracjach, barach, piekarniach, cukierniach. Odbywają praktyki zawodowe w placówkach gastronomicznych. Biorą udział w zajęciach praktycznych prowadzonych w naszej szkole. Posiadamy dwie pracownie technologii gastronomicznej oraz salę do obsługi konsumenta wyposażoną w profesjonalny bufet.
W szkole organizujemy co roku konkursy:
- sprawny w zawodzie – piekarz
- sprawny w zawodzie – ciastkarz
- sprawny w zawodzie – kucharz małej gastronomii
Młodzież bierze udział w konkursach pozaszkolnych: powiatowych, wojewódzkich wojewódzkich i międzynarodowych, gdzie zdobywa wysokie miejsca.
Szkoła bierze udział w targach edukacyjnych organizowanych przez Zespół Szkół Mechaniczno-Elektrycznych w Żywcu, gdzie można bliżej zapoznać się z kierunkami kształcenia w naszej placówce. Na targach prezentujemy nasze stoisko gastronomiczne. Na nim swoje wyroby przedstawiają piekarze i ciastkarze oraz pokazywana jest obsługa kelnerska.
Szkoła realizuje projekt współfinansowany przez Unię Europejską: Program Współpracy Granicznej Rzeczpospolita Polska – Republika Słowacka. W ramach projektu uczniowie biorą udział w wymianie polsko-słowackiej, gdzie wymienimy tradycje kulinarn\e, natomiast młodzież ze Słowacji uczy się gotować polskie potrawy, a nasi uczniowie poznają tajniki kuchni słowackiej.
Co roku w szkole organizowany jest kurs birmański, gdzie uczniowie mogą zdobyć certyfikat zawodowy barmana I stopnia. Kurs prowadzony jest przez mistrza barmanów Bogdana Gałuszkę z Zarządu Głównego Stowarzyszeń Polskich Barmanów przy współpracy z mgr inż. Romaną Twardowską.
Organizujemy wycieczki naukowe do zakładów gastronomicznych w naszym powicie, jak również do innych województw, Cieszyna, Krakowa – „Targi Hotelarsko-Gastronomiczne Akademia Smaku”, gdzie zdobywamy nowe doświadczenia.
Szkoła również aktywnie współpracuje z władzami powiatu i miasta, organizujemy zawody między jednostkami samorządowymi, gdzie uczniowie dzielnie kibicują, natomiast nasza młodzież z klas zawodowych i gastronomicznych przygotowuje poczęstunki na zakończenie zawodów, a zaproszeni mogą degustować potrawy i zakąski przygotowane przez młodych kucharzy w sali obsługi konsumenta. Zapraszamy na nasza stronę internetową, gdzie można obejrzeć w galerii zdjęć jak miło, ciekawie i przyjemnie można łączyć naukę, jaką niesie szkoła, niezapomniane emocje i wrażenie a to dzięki naszej wykwalifikowanej kadrze pedagogicznej, która ma dobry kontakt z młodzieżą.