Podczas nauki zawodu uczeń poznaje zasady sporządzania potraw i napojów, przechowywania żywności, tworzenia
i wykorzystywania receptur na potrawy i napoje. Uczy się też czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów oraz zdobywa wiedzę z zakresu podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej. Odbywa też zajęcia praktyczne w placówkach żywienia, dzięki czemu ma możliwość wykorzystania wiadomości teoretycznych
i kształtować niezbędne umiejętności w tym zawodzie.
ZOBACZ NA: strona naboru elektronicznego do tego oddziału
Jeżeli wybierzesz ten zawód, to:
Poznasz zasady sporządzania potraw
i napojów,
Nauczysz się trudnej sztuki dekorowania i podawania potraw i napojów,
Poznasz potrawy kuchni polskiej
i kuchni innych narodów,
Dowiesz się jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą (np. restaurację) i jak być w tym lepszy od konkurencji,
Nauczysz się obsługi maszyn
i urządzeń wykorzystywanych w procesie sporządzania potraw i napojów,
Dowiesz się, jak wykorzystywać przepisy kulinarne,
Odbędziesz zajęcia praktyczne w nowoczesnych placówkach żywienia,
Będziesz pracownikiem młodocianym
w rozumieniu kodeksu pracy,
Za swoją pracę otrzymasz wynagrodzenie,
Zdobędziesz doświadczenie zawodowe,
Poznasz rynek pracodawców,
Zdobędziesz zawód: Kucharz!!!
W ramach zawodu kucharz uczeń zdobywa kwalifikację:
- Kwalifikacja: Sporządzanie potraw i napojów.
UWAGA! NOWE MOŻLIWOŚCI DLA ABSOLWENTÓW TEGO KIERUNKU!!!
Absolwent tego kierunku kształcenia może dodatkowo ukończyć kurs obejmujący kwalifikację Organizacja żywienia i usług gastronomicznych i uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, jeżeli uzyska wykształcenie średnie.
Kształcenie w zawodzie kucharz jest więc dla tych, którzy chcą zdobyć konkretny zawód i pracować w restauracjach, stołówkach i innych obiektach gastronomicznych. Przygotowuje on też do samodzielnego założenia
i prowadzenia własnej działalności gospodarczej, jak również daje podstawę do dalszego kształcenia i uzyskiwania dodatkowych kwalifikacji przydatnych na rynku pracy.
|