&nbps;
   SZKOŁA
  -->  Strona główna
  -->  Informacje bieżące
  -->  Wydarzenia
  -->  Kierunki kształcenia
  -->  Rekrutacja
  -->  Grono pedagogiczne
  -->  Samorząd
  -->  Biblioteka
  -->  Historia
  -->  Galeria zdjeć
  -->  Szkoła w obiektywie
  -->  Współp. zagraniczna
  -->  Plan lekcji
  -->  Mapa
   OSIĄGNIĘCIA
  -->  Ekonomiczne
  -->  Gastronomiczne
  -->  Sportowe
  -->  Dotychczasowe
   KOŁA ZAINTERESOWAŃ
  -->  ECDL
  -->  Krzywe Zwierciadło
  -->  Dziennikarskie
  -->  Radiowęzeł
  -->  Religia
   LINKI
  -->  Uczelnie wyższe
  -->  Witryny ekonomiczne
  -->  Żywiecczyzna
   JĘZYK
  -->  English
  -->  German
   REDAKCJA
  -->  Administracja
  -->  Twórcy serwisu
  -->  Archiwum ankiet



Licznik odwiedzin
naszej strony:
2966380






Materiały reklamowe:

Pobierz szablon
strony ZSEG
Pobierz tapetę ZSEG
Pobierz wygaszacz
ekranu ZSEG



Do poprawnego wyświetlania tej strony niezbędny jest plug-in:
Pobierz Flash Player, jest to niezbędny Plug-in do poprawnego działania tej strony. Pobierz
Flash Player


www.zseg.hg.pl » Kierunki kształcenia
  --> KIERUNKI KSZTAŁCENIA
Wielozawodowa - Kucharz

Podczas nauki zawodu uczeń poznaje zasady sporządzania potraw i napojów, przechowywania żywności, tworzenia i wykorzystywania receptur na potrawy i napoje. Uczy się też czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów oraz zdobywa wiedzę z zakresu podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej. Odbywa też zajęcia praktyczne w placówkach żywienia, dzięki czemu ma możliwość wykorzystania wiadomości teoretycznych i kształtować niezbędne umiejętności w tym zawodzie.

ZOBACZ NA: strona naboru elektronicznego do tego oddziału

Jeżeli wybierzesz ten zawód, to:

  • Poznasz zasady sporządzania potraw i napojów,

  • Nauczysz się trudnej sztuki dekorowania i podawania potraw i napojów,

  • Poznasz potrawy kuchni polskiej i kuchni innych narodów,

  • Dowiesz się jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą (np. restaurację) i jak być w tym lepszy od konkurencji,

  • Nauczysz się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesie sporządzania potraw i napojów,

  • Dowiesz się, jak wykorzystywać przepisy kulinarne,

  • Odbędziesz zajęcia praktyczne w nowoczesnych placówkach żywienia,

  • Będziesz pracownikiem młodocianym w rozumieniu kodeksu pracy,

  • Za swoją pracę otrzymasz wynagrodzenie,

  • Zdobędziesz doświadczenie zawodowe,

  • Poznasz rynek pracodawców,

  • Zdobędziesz zawód: Kucharz!!!

W ramach zawodu kucharz uczeń zdobywa kwalifikację:
- Kwalifikacja: Sporządzanie potraw i napojów.

UWAGA! NOWE MOŻLIWOŚCI DLA ABSOLWENTÓW TEGO KIERUNKU!!!

Absolwent tego kierunku kształcenia może dodatkowo ukończyć kurs obejmujący kwalifikację Organizacja żywienia i usług gastronomicznych i uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, jeżeli uzyska wykształcenie średnie. 

Kształcenie w zawodzie kucharz jest więc dla tych, którzy chcą zdobyć konkretny zawód i pracować w restauracjach, stołówkach i innych obiektach gastronomicznych. Przygotowuje on też do samodzielnego założenia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej, jak również daje podstawę do dalszego kształcenia i uzyskiwania dodatkowych kwalifikacji przydatnych na rynku pracy.



Otwórz powiększoną prezentację w nowym oknie.
powrót

© Oficjalna Strona ZSEG Żywiec 2002-2024 | Created by Rafał Pietraszko
designed for IE compatible with Firefox ®