Podczas nauki zawodu uczeń zdobywa wiedzę z technologii produkcji piekarskiej, różnych metod przygotowywania i wypiekania ciast oraz podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej. Uczy się też obsługi maszyn i urządzeń oraz organizacji procesów produkcji piekarskiej. Odbywa też zajęcia praktyczne w nowocześnie wyposażonych piekarniach i zakładach piekarskich, aby móc wykorzystać i utrwalać w ten sposób wiadomości teoretyczne i kształtować niezbędne umiejętności w tym zawodzie.
ZOBACZ NA: strona naboru elektronicznego do tego oddziału
Jeżeli wybierzesz ten zawód, to:
Poznasz proces wypiekania chleba i innych wyrobów produkcji piekarskiej,
Nauczysz się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji piekarskiej,
Dowiesz się, jak założyć i prowadzić własną piekarnię oraz jak być w tym lepszy od konkurencji,
Nauczysz się wykorzystywać receptury wypiekania chleba i innych wyrobów piekarskich,
Odbędziesz zajęcia praktyczne w nowoczesnych piekarniach,
Będziesz pracownikiem młodocianym w rozumieniu kodeksu pracy,
Za swoją pracę otrzymasz wynagrodzenie,
Zdobędziesz doświadczenie zawodowe,
Poznasz rynek pracodawców,
Zdobędziesz zawód: Piekarz!!!
W ramach zawodu piekarz uczeń zdobywa kwalifikację:
- Kwalifikacja: Produkcja wyrobów piekarskich.
UWAGA! NOWE MOŻLIWOŚCI DLA ABSOLWENTÓW TEGO KIERUNKU!!!
Absolwent tego kierunku kształcenia może dodatkowo ukończyć kurs obejmujący kwalifikację Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych i uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności, jeżeli uzyska wykształcenie średnie.
Kształcenie w zawodzie piekarz jest dla tych, którzy chcą zdobyć konkretny zawód i pracować w piekarniach oraz innych obiektach wykorzystujących produkcję piekarską. Przygotowuje on też do samodzielnego założenia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej, jak również daje podstawę do dalszego kształcenia i uzyskiwania dodatkowych kwalifikacji przydatnych na rynku pracy.
|