&nbps;
   SZKOŁA
  -->  Strona główna
  -->  Informacje bieżące
  -->  Wydarzenia
  -->  Kierunki kształcenia
  -->  Rekrutacja
  -->  Grono pedagogiczne
  -->  Samorząd
  -->  Biblioteka
  -->  Historia
  -->  Galeria zdjeć
  -->  Szkoła w obiektywie
  -->  Współp. zagraniczna
  -->  Plan lekcji
  -->  Mapa
   OSIĄGNIĘCIA
  -->  Ekonomiczne
  -->  Gastronomiczne
  -->  Sportowe
  -->  Dotychczasowe
   KOŁA ZAINTERESOWAŃ
  -->  ECDL
  -->  Krzywe Zwierciadło
  -->  Dziennikarskie
  -->  Radiowęzeł
  -->  Religia
   LINKI
  -->  Uczelnie wyższe
  -->  Witryny ekonomiczne
  -->  Żywiecczyzna
   JĘZYK
  -->  English
  -->  German
   REDAKCJA
  -->  Administracja
  -->  Twórcy serwisu
  -->  Archiwum ankiet



Licznik odwiedzin
naszej strony:
2966369






Materiały reklamowe:

Pobierz szablon
strony ZSEG
Pobierz tapetę ZSEG
Pobierz wygaszacz
ekranu ZSEG



Do poprawnego wyświetlania tej strony niezbędny jest plug-in:
Pobierz Flash Player, jest to niezbędny Plug-in do poprawnego działania tej strony. Pobierz
Flash Player


www.zseg.hg.pl » Kierunki kształcenia
  --> KIERUNKI KSZTAŁCENIA
Wielozawodowa - Cukiernik

Podczas nauki zawodu uczeń zdobywa wiedzę z technologii produkcji cukierniczej, różnych metod przygotowywania i wypiekania ciast i deserów, sposób ich dekorowania
oraz podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej. Uczy się też obsługi maszyn i urządzeń oraz organizacji procesów produkcji cukierniczej. Odbywa też zajęcia praktyczne w nowocześnie wyposażonych zakładach cukierniczych, aby móc wykorzystać i utrwalać
w ten sposób wiadomości teoretyczne i kształtować niezbędne umiejętności w tym zawodzie.

ZOBACZ NA: strona naboru elektronicznego do tego oddziału

cukiernik

Jeżeli wybierzesz ten zawód, to:

  • Poznasz tajniki pieczenia ciast i sporządzania deserów,

  • Nauczysz się trudnej sztuki dekorowania wyrobów cukierniczych,

  • Poznasz rodzaje ciast i deserów z różnych stron świata,

  • Dowiesz się jak założyć i prowadzić własną cukiernię lub ciastkarnię i jak być
    w tym lepszy od konkurencji,

  • Nauczysz się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji cukierniczej,

  • Dowiesz się, jak wykorzystywać przepisy na ciasta i desery,

  • Odbędziesz zajęcia praktyczne w nowoczesnych zakładach cukierniczych,

  • Będziesz pracownikiem młodocianym w rozumieniu kodeksu pracy,

  • Za swoją pracę otrzymasz wynagrodzenie,

  • Zdobędziesz doświadczenie zawodowe,

  • Poznasz rynek pracodawców,

  • Zdobędziesz zawód: Cukiernik!!!

W ramach zawodu cukiernik uczeń zdobywa kwalifikację:
- Kwalifikacja: Produkcja wyrobów cukierniczych

UWAGA! NOWE MOŻLIWOŚCI DLA ABSOLWENTÓW TEGO KIERUNKU!!!

Absolwent tego kierunku kształcenia może dodatkowo ukończyć kurs obejmujący kwalifikację Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych i uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności, jeżeli uzyska wykształcenie średnie. 

Kształcenie w zawodzie cukiernik jest dla tych, którzy chcą zdobyć konkretny zawód
i pracować w cukierniach, ciastkarniach oraz innych obiektach wykorzystujących produkcję cukierniczą. Przygotowuje on też do samodzielnego założenia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej, jak również daje podstawę do dalszego kształcenia
i uzyskiwania dodatkowych kwalifikacji przydatnych na rynku pracy.



Otwórz powiększoną prezentację w nowym oknie.
powrót

© Oficjalna Strona ZSEG Żywiec 2002-2024 | Created by Rafał Pietraszko
designed for IE compatible with Firefox ®