Podczas nauki zawodu uczeń zdobywa wiedzę z technologii produkcji cukierniczej, różnych metod przygotowywania i wypiekania ciast i deserów, sposób ich dekorowania
oraz podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej. Uczy się też obsługi maszyn i urządzeń oraz organizacji procesów produkcji cukierniczej. Odbywa też zajęcia praktyczne w nowocześnie wyposażonych zakładach cukierniczych, aby móc wykorzystać i utrwalać
w ten sposób wiadomości teoretyczne i kształtować niezbędne umiejętności w tym zawodzie.
ZOBACZ NA: strona naboru elektronicznego do tego oddziału
Jeżeli wybierzesz ten zawód, to:
Poznasz tajniki pieczenia ciast i sporządzania deserów,
Nauczysz się trudnej sztuki dekorowania wyrobów cukierniczych,
Poznasz rodzaje ciast i deserów z różnych stron świata,
Dowiesz się jak założyć i prowadzić własną cukiernię lub ciastkarnię i jak być w tym lepszy od konkurencji,
Nauczysz się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji cukierniczej,
Dowiesz się, jak wykorzystywać przepisy na ciasta i desery,
Odbędziesz zajęcia praktyczne w nowoczesnych zakładach cukierniczych,
Będziesz pracownikiem młodocianym w rozumieniu kodeksu pracy,
Za swoją pracę otrzymasz wynagrodzenie,
Zdobędziesz doświadczenie zawodowe,
Poznasz rynek pracodawców,
Zdobędziesz zawód: Cukiernik!!!
W ramach zawodu cukiernik uczeń zdobywa kwalifikację:
- Kwalifikacja: Produkcja wyrobów cukierniczych
UWAGA! NOWE MOŻLIWOŚCI DLA ABSOLWENTÓW TEGO KIERUNKU!!!
Absolwent tego kierunku kształcenia może dodatkowo ukończyć kurs obejmujący kwalifikację Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych i uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności, jeżeli uzyska wykształcenie średnie.
Kształcenie w zawodzie cukiernik jest dla tych, którzy chcą zdobyć konkretny zawód i pracować w cukierniach, ciastkarniach oraz innych obiektach wykorzystujących produkcję cukierniczą. Przygotowuje on też do samodzielnego założenia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej, jak również daje podstawę do dalszego kształcenia i uzyskiwania dodatkowych kwalifikacji przydatnych na rynku pracy.
|