W ramach kształcenia w tym zawodzie uczeń poznaje zasady oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania. Uczy się sporządzania i ekspedycji potraw i napojów oraz planowania i oceny żywienia. Zgłębia tajniki organizowania produkcji gastronomicznej, a także planowania i realizacji usług gastronomicznych.
ZOBACZ NA: strona naboru elektronicznego do tego oddziału
Jeżeli wybierzesz ten kierunek kształcenia, to:
Dowiesz się, jak należy się zdrowo odżywiać i jak ocenia się
jakość żywności,
Poznasz zasady przechowywania żywności,
Dowiesz się jak przyrządzić potrawę i jak ją odpowiednio
podać,
Będziesz umiał pięknie aranżować stół i potrawy na
talerzu w zależności od okoliczności i rodzaju podawanych potraw,
Nauczysz się sztuki przyrządzania napojów zimnych i
gorących,
Dowiesz się jak założyć i prowadzić własną działalność
gospodarczą (np. restaurację, firmę cateringową) i jak być w tym lepszy od
konkurencji,
Poznasz zasady obsługi klienta oraz organizacji przyjęć, czy
imprez okolicznościowych,
Poznasz zasady i warunki zarządzania produkcją
gastronomiczną,
Nauczysz się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w
produkcji gastronomicznej,
Odbędziesz praktykę zawodową w nowocześnie wyposażonych
zakładach gastronomicznych.
Uzyskasz tytuł: Technika żywienia i usług
gastronomicznych!!!!
W ramach zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych uczeń zdobywa dwie
kwalifikacje:
- Kwalifikacja 1: Sporządzanie potraw i napojów.
- Kwalifikacja 2: Organizacja żywienia i usług
gastronomicznych.
"UWAGA!!! DODATKOWE
INFORMACJE O KIERUNKU KSZTAŁCENIA!!!
Technik żywienia i usług gastronomicznych to nowy zawód,
który powstał z połączenia trzech zawodów na poziomie technika: technika
żywienia i gospodarstwa domowego, technika organizacji usług gastronomicznych oraz kucharza.
Dynamiczne zmiany zachodzące na rynku pracy wymusiły konieczność połączenia tych
zawodów tak,
aby absolwent tego kierunku kształcenia był bardziej wszechstronny i przystosowany do
wymagań pracodawców oraz klientów.
Kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych doskonale przygotowuje
do prowadzenia własnej firmy w formie restauracji, punktów gastronomicznych czy
świadczenia usług cateringowych. Absolwenci mogą również podjąć pracę w obiektach
prowadzących żywienie i usługi gastronomiczne. Kierunek ten jest też bardzo dobrym
przygotowaniem dla wszystkich, którzy planują studia, zwłaszcza na kierunkach
związanych z żywieniem, dietetyką, zarządzaniem, promocją i innych pokrewnych.
|